Prava knjiga u pravim rukama

Entrepreneurship, Events, Philanthropy

Kao kompanija koja se bavi tehnologijom, svakodnevno gledamo kako se svet menja. Promene se dešavaju tu, pred nama i veliki je izazov ispratiti ih i odgovoriti na njih sa uspehom. Kako je tek mladim ljudima koji tek uplovljavavju u poslovni svet? Kako da već sada shvate da se danas prema poslu moraju ophoditi drugačije i da su jedino rešenje za uspešnu karijeru u budućnosti oni sami? Kroz novi projekat Udruženja “Živojin Mišić” pokušavamo da im pomognemo u tome.

 

Knjiga "Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru" u svim srednjim školama

Knjiga “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru” u  srednjim školama u Kraljevu

 

Knjiga “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru” je možda jedno od najupečatljivijih štiva na srpskom jeziku koje ruši sve predrasude i ustaljene načine razmišljanja kada je posao i edukacija u pitanju, a koji više ne donose posao kojim smo zadovoljni. Da li smo za znanje koje treba da steknemo odgovorni mi ili škola? Da li iskustvo treba da pronađemo sami ili da nam ga daju? Da li na posao treba da čekamo ili da ga sami stvorimo? Da li su najveći problem koji prouzrokuje nezapošljivost mladih ustvari “izgovori”?

“Ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor”, Pablo Pikaso

Ova knjiga veoma jasno govori upravo to – uspeh u današnjem vremenu, kada živimo na tržištu rada, zavisi samo od nas. Autori sa čitaocima dele razmišljanja koja su postala naša stvarnost, ali o kojima se ne govori često. Promene su se evidentno dogodile, a ova knjiga nas lišava svakog izgovora zašto nešto ne može i upućuje na način kako može. Upravo to je ideja koja stoji iza realizacije čitavog projekta – da podstakne mlade ljude da rade na sebi, na svom znanju i veštinama, na svojim idejama i privatnim poslovima, te da tako dugoročno podstičemo uspešniju ekonomiju i društvo, manju nezaposlenost i preduzetništvo.

 

Kako naše Udruženje i ova knjiga zajedno ostvaruju svoj cilj?

Odlučili smo da svakom srednjoškolcu omogućimo da pročita ovu knjigu i da mu tako pomognemo da ukoliko to već ne radi, počne da razmišlja drugačije, “izvan kutije”. Jako smo srećni i zahvalni autorima knjige, Draganu Varagiću i Valentinu Kuletu što su se odazvali pozivu da zajedno sa nama doprinesu realizaciji ovog projekta.

Svakoj srednjoj školi u Srbiji biće poklonjeno po nekoliko primeraka ove knjige, kako bi je učenici ove i svih narednih generacija imali na raspolaganju. Međutim, otišli smo i korak dalje i trenutno organizujemo i predavanja za srednjoškolce i njihove nastavnike u svim većim mestima u Srbiji, nakon kojih sve prisutne škole iz tih mesta i okoline preuzimaju svoje primerke knjige. Kakvo razmišljanje i stav prema poslu će nam doneti uspešnu karijeru u modernom vremenu je glavno pitanje na koje Dragan Varagić, predavač i jedan od autora ove knjige pokušava da odgovori.

 

Knjiga "Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru" u svim srednjim školama

Knjiga “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru” u srednjim školama u Paraćinu

 

Kome smo do sada poklonili knjigu?

U prethodna dva meseca, 63 škole iz 17 mesta Srbije dobilo je svoje knjige, a akcija će se nastaviti i u septembru i oktobru, sve dok ne omogućimo svakoj školi da preuzme svoje primerke.

Učenici iz srednjih škola u Paraćinu, Ćupriji, Jagodini, Svilajncu, Despotovcu, Rekovcu, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Čačku, Lučanima, Kikindi, Novom Kneževcu, Zrenjaninu, Gornjem Milanovcu, Nišu, Prokuplju i Kuršumliji u svojim školskim bibliotekama već mogu naći ovu knjigu. Koje su škole iz ovih mesta preuzele knjige, možete pogledati na sajtu projekta, a do sada je podeljeno ukupno 380 knjiga. Održano je 9 predavanja, kojima je prisustvovalo oko 1500 učenika i nastavnika.

Učenici ovih škola imaju po jednu knjigu po odeljenju završnog razreda, koju će tokom školske godine moći da pozajmljuju iz svojih biblioteka.

“Budimo promena koju želimo da vidimo u svetu.”