Devana Tim: Lazar Travica

Company Culture, Employee Stories, News

Voli da piše priče i kod, automatizuje sve i radi na large scaleu. Kada nije za stolom, možete ga naći na mirnom mestu sa šoljom dobre kafe kako čita blogove i igra se sa novim tehnologijama. Deo je DevOps tima u Devani koji snosi odgovornost neometanog pružanja usluge hiljadama korisnika. Poštuje dobru knjigu, dobro društvo i dobru muziku.

Prvi koraci u Devani

U Devanu sam došao zajedno sa još trojicom drugara tako što smo stupili u kontakt sa predstavnicima firme na MATF hakatonu. Prvi zadatak koji me je dočekao je pravljenje Proof Of Concepta za Managed WordPress hosting. Od početka je posao bio pun trenutaka kada sam imao priliku da zastanem i osmislim rešenje prilagođeno baš za nas, bez ograničenja u izboru tehnologija ili metoda. Tad smo naučili bitnu metriku firme: nije bitno da li radi, bitno je da radi najbolje što je moguće.

Hardware

Na poslu koristim HP Pavilion 15. Jedina stvar koju tražim od kompjutera jeste pouzdanost. High-end performanse i ugrađeni ekrani velike rezolucije su opcionalne, jer većinu radnog vremena provodim prikačen na eksterni displej, u terminalu i mejl klijentu. Buildove, testiranje i ostale zadatke, koji intenzivno troše sistemske resurse, se trudim da radim na cloudu, neopterećujući sam laptop.

Trenutno koristim iPhone 6 i poprilično sam zadovoljan njegovom baterijom. Nekad sam bio power-user smartphonova. Konstantno sam flešovao nove ROMove, optimizovao korišćenje baterije, čak sam i napravio Ubuntu radnu stanicu za razvoj od telefona (HTC HD2 je bio raj za modding). Sada telefon posmatram kao pejdžer, prosto funkcionalnu stvar od koje želim samo da dobijem Slack i email notifikacije bez nošenja eksterne baterije sa sobom.

Gedžet koji koristim najviše je Amazon Kindle. Možda najbolja stvar koju mi ebook reader pruža jeste da u trenucima dokolice ne skrolujem besomučno po društvenim mrežama, već upijam dobre knjige gde god da se nalazim.

5

Tehnologije koje koristim

Razvojno okruženje mi je IntelliJ Ultimate, jer zbog velikog broja podržanih jezika ne moram da menjam okruženja programskog jezika i da konfigurišem svaki IDE pojedinačno po svom nahođenju. Kada ne radim sa prevelikim code baseom ili kada radim Golang development držim se starog dobrog Vima, konfiguracija koju koristim je na mom githubu.

S obzirom da u firmi koristimo Trello, isto sam preslikao i na privatni život, sa boardovima za održavanje voća na vikendici, plaćanje računa i organizovanje putovanja. Fleksibilnost i jednostavnost Trella stvarno omogućava da se uklopi u bilo koju svrhu.

U poslednje vreme trudim se da koristim Toggl kako bih video na šta tačno trošim i kako mogu da optimizujem tih svima datih 24 sata.

Što se tiče razvoja, i svakodnevnog posla: Golang, Ansible, Docker, Vagrant, AWS i Grafana dobro opisuju skup tehnologija i alata koji mi čine život lakšim.

Moji zadaci u timu

Tim u kome radim je Development Operations, najskorije oformljeni tim u kompaniji. Problemi sa kojim se susrećemo su često vrlo specifični i ne mogu da se uklope ni u jedno dostupno Open Source ili komercijalno rešenje. Moji zadaci su uglavnom u razvoju alata i sistema koji automatizuju rutinske stvari, a incidente koji mogu da se dese sprečavaju.

Osmeh DevOps tima se dešava u dve situacije: kada se slikamo i kada poludimo od preteranog gledanja u ekran - na slici je uhvaćena čudna kombinacija oba.

Osmeh DevOps tima se dešava u dve situacije: kada se slikamo i kada poludimo od preteranog gledanja u ekran – na slici je uhvaćena čudna kombinacija oba.

Problemi i rešenja

S obzirom da postoji velika razlika između rešenja koje funkcioniše i rešenja koje prolazi test vremena – bitno je da svaki problem ima dobro dokumentovano i skalabilno rešenje. To je i sama srž DevOps discipline: rešavanje konkretnih problema na sistematičan način, tretirajući i negujući procedure kao programski kod.

Najteži izazov na poslu

Pre nego što smo potpuno napravili prelaz sa bare-metal servera na cloud arhitekturu imali smo par dana paklene borbe sa istrošenim baterijama na RAID kontroleru, neupotrebljivim hard diskovima i sporim, ali upornim nizom različitih DDoS napada – istovremeno. Revnost u rešavanju problema tih dana koje je ceo tim pokazao je jedini razlog iz koga su problemi minimizovani za korisnike naših servisa. Međutim, izazov se ne završava prostim `krpljenjem` problema i nastavljanjem dalje – naime, ovakav incident nas je naterao da preispitamo DDoS zaštitu, ubrzamo prelazak na AWS infrastrukturu i razvijemo in-house firewall.

Trenutak u karijeri kojeg se rado sećam

U novembru 2015. Godine smo imali zakazan beta release Proof-of-Concept Managed WordPress hostinga. Energija i neumoljivost u preskakanju svih prepreka koje smo imali je stvar koja se ne zaboravlja lako. Neverovatan je osećaj biti u timu sa ljudima koji imaju isti prioritet – ispoštovati tačan rok za release bez gubitka kvaliteta. Nedugo posle smo Andrej Benčič i ja prešli na ManageWP gde smo se susreli sa istim nivoom želje i energije, ali daleko struktuiranijim. Više nije bilo potrebno provoditi noći u kancelariji da bismo ostvarili ono što smo zacrtali. Volim da se sećam vremena provedenog na radu na Radiant.hostu kao čistog Rock’n’Rolla – uzbudljivog, plodonosnog, ali neodrživog na duže staze.
13691037_1111969172199567_1933406618587690357_o

Dan na poslu

Trudim se da na posao stignem najkasnije do 9.15h kako bih do 10h završio sa čitanjem dugačkih mejlova, kafom i prelistavanjem reddita i hacker newsa. Najveći benefit fleksibilnog radnog vremena je to što ne postoji slučaj u kome bih došao neispavan na posao, jer mi je mnogo vrednije biti produktivan i naspavan, nego od 8h za stolom sa par praznih šolja kafe pored sebe i praznim editorom.

Većina komunikacije u okviru tima se dešava kroz Slack. Uvođenje Instant Messaginga na nivou kompanije je dobar način za razdvajanje tri nivoa informacija: najbitnije informacije koje se šalju mejlom i u koje je uglavnom uključen veći tim ljudi, brze razmene informacija i ideja preko Slacka i treći nivo koji je rezervisan za brainstorming sesije i sastanke na kojima je potrebno jasno i nedvosmisleno preneti vesti većem broju ljudi.

Najproduktivniji period u toku dana je jutro: mir, tišina i ljudi usmereni na rešavanje najizazovnijih problema koji ih očekuju tog dana je formula za ulazak u flow.

Radno okruženje

Kad je u pitanju radno mesto, volim da stvari držim što jednostavnijim bez nepotrebnih smetnji. Smatram da je udobna stolica najbitnija na radnom mestu, kako za zdravlje tako i za produktivnost. Kada pregorim ili jednostavno moram da promenim mesto volim da sednem pored kafe kuhinje i uživam u odličnoj Chemex kafi koju je kolega Bogdan uvek rad da spremi.

Kolega Bogdan objašnjava kako nismo probali bolju kafu u životu.

Kolega Bogdan objašnjava kako nismo probali bolju kafu u životu.

Događaji koji me inspirišu

Događaji na koje odlazim kad god mi vreme dozvoli jesu WebCampovi u regionu, Golang Belgrade i DevOpsTalk meetupi, kao i događaji koje organizuje PHPSrbija. U poslednje vreme sve više interesovanja imam za manje formalna okupljanja IT sfere u obliku Belgrade Sillicon Drink Abouta, Heapspacovih Tehnoloških doručaka i Geek Nightova.

Lične stvari od značaja

Gumice za tegle, grickalica za nokte i prsten za ključeve – 3 stvari sa kojim se mogu složiti kablovi, krimpovati žice i otvoriti vino – bile su mi od velikog značaja.

Preporuka za dobru knjigu

Ne bih da dajem preporuku stručne literature, jer kvalitetnu knjigu u struci je lako naći, jer ih ima previše (Knuth, Tanenbaum, Kernighan).

Svakom novopečenom inženjeru savetujem da u prvih par godina karijere studiozno i sa razumevanjem pročita “Apprenticeship Patterns” – knijga za koju mi je žao što je ranije nisam pronašao.

Takođe, knjiga koju sam nedavno pročitao u kojoj sam ostavio dosta podvučenih rečenica je Coders At Work”. Priča o tvorcima popularnih programskih jezika, tehnologija i metoda razvoja u formi neformalnog intervjua.

Kako dolaženje do savršenog rešenja za problem nije alfa i omega spektra razmišljanja i delovanja koji bi IT zanatlije trebale da poseduju, “Zero To One” od Petera Thiela, suosnivača i CEOa PayPala,  približava biznis aspekt startupova jezikom koji je meni bio lak i lep za razumeti.

Poslednja pročitana knjiga i preporuka koju ne mogu da izostavim je “Zen And The Art Of Motorcycle Maintenance, remek delo američke filozofije 20. Veka. Uživanje za čitanje, podsticaj za razmišljanje i učiteljica par bitnih lekcija koje mogu da služe majstorima bilo kog zanata.

knjiga